Altınözü İlçesinde Yaşayan İki Dilli Konuşurların Ağız Özellikleri 1 (Ünsüzler)
DOI:
https://doi.org/10.5281/zenodo.8209774Anahtar Kelimeler:
Altınözü Ağzı, İki Dillilik, ÜnsüzlerÖzet
Bu araştırma, birçok medeniyete ev sahipliği yapmış Hatay ilinin Altınözü ilçesinde yaşayan iki dilli konuşurların ağzında ünsüzlerin özelliklerini tespit etmek ve incelemek amacıyla yapılmıştır. Bu doğrultuda Altınözü İlçesi iki dilli konuşurların ağzından derlenen metinlerden yola çıkılarak yörede kullanılan ünsüzlerin özellikleri üzerine bir inceleme ve değerlendirme yapılmıştır. Altınözü ilçesinde yaşayan Sünni, Alevi ve Hıristiyan Arapların yerleştiği bu bölgelerde Arapça konuşulmaktadır. İlçede yaşayan iki dilli konuşurlar tarafından günlük yaşamda daha çok Arapça tercih edilmektedir. Kamusal alanda ve yabancı kişilerle ilişkilerde Türkçe konuşulmaktadır. Altınözü’nde ikamet eden ana dili Arapça olan iki dilli konuşurlarda kod değişimi örnekleri tespit edilmiştir. Derlenen metinlerde de görüleceği üzere Türkçe konuşurken arada kelimenin Arapça karşılığını da kullanmaktadırlar. Anadolu ağızlarının incelendiği çalışmalar, ilk olarak yabancı bilim adamlarınca 19. yüzyılın sonlarında makale seviyesinde başlayan çalışmalardır. Anadolu ağızları konusunu 20. yüzyılın başlarında doğrudan ilk defa Türk bilim adamları tarafından ele almıştır
Araştırma bulgularında Altınözü ilçesinde yaşayan iki dilli konuşurların ağzında, Oğuz Türkçesinin tarihsel gelişim sürecinde olduğu gibi ve bugün birçok Anadolu ağzında da tespit edilen, ses değişmeleri tespit edilmiştir. Ölçünlü dille aynı kullanıma sahip yönleri ile ölçünlü dile göre farklılık gösteren yönleri de araştırmada tespit edilmiştir.
Referanslar
Akca, Hakan (2015). Ankara İli Ağızları. Ankara: TKAE Yayınları.
Bölükbaş Kaya, F.,Hançer, F. ve Golynskaıa, A. (2019). Bilingualism. İstanbul: International Journal of Languages’ Education and Teaching Volume 7, Issue 2, June .s. 98.
Cengiz, Alim Koray (2006). Dil- Kültür İlişkisi Açısından Hatay' da İki Dillilik( Yayımlanmış Yüksek Lisans Tezi).Hatay: Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.
Ercilasun, Ahmet B., (2002). Kars İli Ağızları. Ankara:TDK Yayınları.
Ercilasun, Ahmet B. (2004). Başlangıçtan Günümüze Türk Dili Tarihi. Ankara:Akçağ Yayınları.
Gemalmaz, Efrasiyap (1989). Ağız Bilimi Araştırmaları Üzerine Genellemeler. Halil Fikret Alasya'ya Armağan. Ankara: Ankara Üniversitesi Basımevi.
Gülensoy, Tuncer(1988). Kütahya ve Yöresi Ağızları. Ankara: TDK Yayınları.
Günşen, Ahmet (2000). Kırşehir ve Yöresi Ağızları. Ankara:TDK Yayınları.
Karahan, Leyla (1996).Anadolu Ağızlarının Sınıflandırılması. Ankara: TDK Yayınları.
Korkmaz, Zeynep (1994). Nevşehir ve Yöresi Ağızları. Ankara: TDK Yayınları.
Korkmaz, Zeynep (1992). Gramer Terimleri Sözlüğü. Ankara: TDK Yayınları.
Öztürk, Jale (2009). Hatay Ağzı. Ankara: Karahan Kitabevi.
Öztürk, Jale (2014). Hatay İli Samandağ İlçesinde Yaşayan İki Dilli Konuşurların Ağız Özellikleri, Prof. Dr. Mehmet Özmen Armağanı, Çukurova Ü. Basımevi Müdürlüğü, s.263-276.
Timurtaş, Faruk K. (2012). Eski Türkiye Türkçesi. Ankara: Kapı Yay.
Tietze, Andreas (2002). Tarihi ve Etimolojik Türkiye Türkçesi Lugatı. İstanbul: Simurg Yayınları, C 1, s. 130.
Türkçe Sözlük (2011). Ankara: TDK Yayınları .
Altınözü Kaymakamlığı, Altınözü İlçesi, http://www.altinozu.gov.tr/altinozu-tarihi, Erişim tarihi:
İndir
Yayınlanmış
Nasıl Atıf Yapılır
Sayı
Bölüm
Lisans
Telif Hakkı (c) 2023 Türk Dili ve Edebiyatı İncelemeleri Dergisi
Bu çalışma Creative Commons Attribution 4.0 International License ile lisanslanmıştır.