Cemil Meriç’in Mağaradakiler ve Işık Doğudan Gelir Kitaplarındaki Cümle Bağlayıcıları

Yazarlar

Anahtar Kelimeler:

Cemil Meriç, bağlaç, noktalama işaretleri

Özet

Bu çalışmada Cemil Meriç’in Mağaradakiler ve Işık Doğudan Gelir kitaplarındaki cümle tahlilleri yapılmış ve cümle birleştirme yöntemleri, hangi kelimelerle (ve, veya, ama, hem…hem, ya…ya, çünkü, hem…hem, ya…ya…, yahut, veya, acaba, artık, ne var ki, başka bir deyişle, demek ki, diyelim ki, bunun üzerine, bununla beraber, cihanşümul özüyle, ne…ne…ne…, nitekim, malum ola ki, bunun içindir ki, ilk defa olarak, veya…veya…veya…, ne ise, de…de…, yalnız değil ...) yapıldığını ortaya koyar. Cemil Meriç bu kitaplarında hangi cümle birleştirme kelimelerini kullanmış, ne kadar sıklıkla kullanmış ortaya konmuştur. Meriç’in bu kitaplarında bu kelimelerin toplam da kaç defa kullandığı hakkında bilgi verilmiştir. Bu incelemelerde Meriç’in kitapları dikkatlice okunmuştur ve diğer şiirleri de gözden geçirilmiştir. Cümleleri birleştirirken hangi kelimelerden, hangi noktalama işaretlerinden yararlandığı incelenmiştir. Ama bağlacını tek biçimde kullanmamış, ama ile yani, sonra, kısmen de, belki, oysa, yalnız, değil, belki, gerçi, yani, sonra, kısmen de, belki, bağlaçlarıyla birleştirip kullanmıştır. Meriç’in kitaplarında ki cümle birleştirme yöntemleri ele alınmış, bunları nasıl kullandığı incelenmiştir.

Referanslar

Banguoğlu, Tahsin. (1995). Türkçenin Grameri. Türk Dil Kurumu Yayınları. Ankara.

Bilgegil, Mehmet Kaya. ( 1984 ). Türkçe Dilbilgisi. Dergah Yayınları. İstanbul.

Ergin, Muharrem. (2014). Türk Dil Bilgisi. Bayrak Basım Yayınları. İstanbul.

İşsever, Selçuk. (1995). Türkçe Metinlerdeki Bağlantı Öğelerinin Metinbilim ve Kullanımbilim Açısından İşlevler., Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü (Yayımlanmamış Yüksek Lisans Tezi). Ankara.

Karaşin, Hasene. (2008). Bağlaç Görevinde Kullanılan Ya’nın Anlamsal İşlevleri. U.Ü. Fen-Edebiyat Fakültesi Sosyal Bilimler Dergisi.

Koç, Nurettin. (1996). Yeni Dilbilgisi. İnkılâp Kitabevi. İstanbul.

Korkmaz, Zeynep. (2003). Türkiye Türkçesi Grameri. TDK. Ankara.

…………….(2009). Türkiye Türkçesi Grameri Şekil Bilgisi. TDK. Ankara.

Kurtul, Kamil. (2011). Türkçe ve İngilizcedeki Bağlaçların Yazılı Metinlerde Kullanımı. Ankara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü (Yayımlanmamış Doktora Tezi). Ankara.

Meriç, Cemil. (2003). Mağaradakiler. İletişim Yayıncılık. Ankara

………….(2014). Işık Doğudan Gelir. İletişim Yayınevi. Ankara

TDK (2000). Türk Dil Kurumu Yayınları. Ankara

Yavuz, Serdar. (2010). Türkiye Türkçesi Ağızlarında Bağlaçlar. Fırat Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü (Yayımlanmamış Doktora Tezi). Elazığ.

İndir

Yayınlanmış

2025-07-02

Nasıl Atıf Yapılır

Yurtsever, Z. M. (2025). Cemil Meriç’in Mağaradakiler ve Işık Doğudan Gelir Kitaplarındaki Cümle Bağlayıcıları. Türk Dili Ve Edebiyatı İncelemeleri Dergisi, 3(1), 51–63. Geliş tarihi gönderen https://tdeidergisi.com/index.php/pub/article/view/67